donderdag 4 december 2008

Cursus Gips en Klei



De cursus 'gips en klei' bestond uit 3 bijeenkomsten. De eerste les maakten we een gipsafgietsel uit één stuk. Daarvoor maakten we eerst een vorm uit klei, die we bedekten met enkele lagen gips. Zo ontstond een mal waar we, nadat de klei er uit was gepulkt, de gips goten. Mijn exemplaar heeft een veter als staart.
Bij de tweede vorm werkten we weer volgens dit principe, maar dit keer bestond de mal uit twee delen. In plaats van gips goten we nu beton in de afgemaakte vorm. Het duurde een week voor dat goed droog was en we de vorm uit de mal konden slaan. Met een beetje hamergeweld ging dat nog best voorspoedig. Het resultaat: een betonnen beeldje voor in de tuin, plakkerig van de vaseline en nog groenig van het vocht. Uiteindelijk zal het beeld helemaal wit worden. Jammer, want ik vind deze verkleuringen wel mooi.
Een leuke cursus, we hadden het best gezellig op de donderdagmiddag, onze bakjes nat gips delend. Er komt veel wachten bij kijken, in combinatie met snel werken. Als de gips te hard is geworden moet je nieuwe aanmaken. Dat is vervelend als je nog maar een klein stukje mal hoeft onder te spetteren. Bakje schoonmaken, handen wassen, gips mengen, spetteren... En dat steeds weer. Maar als dan je uiteindelijke beeld uit de mal gepeld word, dan ben je dat allemaal weer vergeten.

Blogarchief